Posta Crne Gore
 
PočetnaCertifikaciono tijelo Vijesti Promovisan ‘’DIGITALNI CERTIFIKAT’’
 
Certifikaciono tijelo

Promovisan ‘’DIGITALNI CERTIFIKAT’’

                                                                    

Na održanoj zajedničkoj konferenciji za novinare Ministarstva za informaciono društo i Pošte Crne Gore predstavljen servis DIGITALNI CERTIFIKAT.
Digitalni Certifikat je novi servis koji će fizičkim i pravnim licima omogućiti lakše, brže i efikasnije certifikovanje, putem savremenog informacionog sistema specijalizovanog za tu namjenu. Servis Digitalni Certifikat prvi put je u ponudi na crnogorskom tržištu.
Provajder servisa ''Digitalni Certifikat'' je Pošta Crne Gore. Izdavanje digitalnih certifikata za javne potrebe (fizička i pravna lica) obavljaće specijalizovano odjeljenje ''Pošta CG-CA''.
Od 16. decembra 2010.god. poćet će izdavanje certifikata u poštama u Podgorici (Pošta 81101, Pošta 81102, Pošta 81103) a narednih dana i u svim glavnim poštama u središtima Opština.

„Pošta Crne Gore je kroz komercijalni naziv Pošta CG – CA, postala prvi registrovani CA i RA u Crnoj Gori. Ovo je projekat realizovan zahvaljujući zajedničkim aktivnostima Ministarstva za informaciono društvo i Pošte Crne Gore i u tom smislu zahvaljujem Ministarstvu što je prepoznalo Poštu Crne Gore kao dobrog partnera za ovaj projekat“ -  izjavio je Milan Martinović Izvršni direktor Pošte Crne Gore.

Prof. dr Vuica Lazović potpresjednik Vlade i ministar za informaciono društvo, objasnio je - „Kvalifikovani digitalni certtifikat, po Zakonu o digitalnom potpisu i pripadajućim podzakonskim aktima, može da izda samo certifikaciono tijelo koje ispunjava određene zakonske uslove i ima dozvolu za rad. I, ono što je najvažnije, kvalifikovani digitalni certifikat sa odgovarajućim parom ključeva se može upotrijebiti za kreiranje digitalnog potpisa elektronskog dokumenta, koji je po  pravnoj snazi ekvivalentan papirnom dokumentu potpisanom na klasičan način – olovkom i pečatom“